Is herstel na ziekte te beïnvloeden?

Ziek zijn is een herstelvermogen van het lichaam. Af en toe is het belangrijk om lichaam en geest rust te geven. Doen we dat niet, rennen we maar door en nemen we niet genoeg rust, zal het lichaam ons dwingen om rust te nemen door “ziek” te worden.

Wilt u hierover meer weten, neem dan contact op met Corry van der Voort van de Complementaire Zorg praktijk,  orthomoleculair therapeut, die samen met u kan kijken, welke voeding het beste bij u past, zodat u weer fit en vitaal verder kunt. Tel: 06 12 12 02 34
Corry van der Voort, Verpleegkundige, orthomoleculair geneeskundige.

De symptomen van ziek zijn, misselijkheid en / of braken, zweten en koorts  zijn symptomen die aangeven, dat het even genoeg is geweest. Misselijkheid, braken en zweten geven aan, dat het lichaam niets meer wil opnemen, maar wel afvalstoffen wil uitscheiden door extra te zweten. Tijdens de koorts is het lichaam bezig om afvalstoffen, maar ook bacteriën en virussen te “verbranden”.  Ziekmakende micro-organismen kunnen slecht tegen koorts of verhoogde lichaamstemperatuur. Het is dan ook verstandig om niet in te grijpen en de koorts het werk te laten doen, zolang er geen pieken ontstaan binnen een etmaal. Dat wil zeggen, dat er binnen 12 uur de lichaamstemperatuur van 39,5⁰ C daalt naar 37,9⁰ C en weer oploopt tot 39,8⁰ C en weer zakt naar 37,8⁰ C. Deze koorts piekt, en dan is het wel belangrijk om een arts te waarschuwen.
Zolang de temperatuur rond de 39⁰ C en 39,5⁰ C blijft, is er in feite niet veel aan de hand. Wel blijft drinken,  zoals water, en bouillon belangrijk, om uitdroging te voorkomen. En goed uitzieken. Na verloop van de tijd gaat de koorts zakken, en koortspieken komen er niet. Als de koorts echt weg is, voel jij je weer redelijk fit. De rust die het lichaam en de geest hebben gekregen, zorgen voor herstel. Het herstel door koorts is wel een fysieke stress voor het lichaam, wat de voorraden van essentiële voedingsstoffen aanspreekt in de vorm van vitaminen, mineralen en spoorelementen, maar vooral ook enzymen. Als dit proces niet goed wordt verloopt, duurt het proces veel langer, en kan het lichaam niet echt herstellen. Of, er zijn zoveel essentiële stoffen verbruikt, dat het lichaam te weinig heeft, om alle processen goed te doen verlopen. De voorraden zijn opgebruikt door de koorts, of door het ontgiftigingsproces tijdens de ziekte. Er is geen koorts, maar je kunt nog wel zweterig zijn, en meestal heel vermoeid.  Dan is het belangrijk om te weten, aan welke stoffen het lichaam de meeste behoefte heeft. Door middel van suppletie met lichaamseigen stoffen is dit proces snel te verbeteren, waardoor echt herstel kan plaatsvinden.
Zowel preventief als voor herstel spelen vitamine A, vitamine D₃, vitamine C, het mineraal zink en omega 3 een belangrijke rol. Tijdens stress zijn het vooral de vitaminen van het B complex erg belangrijk samen met vitamine C.

Nageslagen literatuur:
– Blijvende klachten na covid-19: Medisch dossier, mei 2021.
– Opgebrand en uitgeput: Medisch dossier, mei 2021.
– The Role of Micronutrients in Support of the Immune Response against Viral Infections and covid-19. Francesco Pecora, Federica Persico, Alberto Argentiero, Cosimo Neglis, Susanna Esposito PMID: 33092041, 2020 Oct 20.
A Phase I Randomized Clinical Trial of Evidence-Based, Pragmatic Interventions to Improve Functional Recovery
After   Hospitalization in Geriatric Patients. Rachel R. Deer, Jared M. Dickinson, Jacques Baillargeon, StevenFisher,Mukaila Raji, Elena Volpi, PMID: 30906944 sept. 2019.

Reacties zijn gesloten.