Voedsel, voedselvertering en gezondheid.
Over voedsel wordt veel geschreven en er valt veel te vertellen. Maar hoe ontstaat nu zo’n gezond bordje met voedsel waar we veel energie uit kunnen halen? Een ding is zeker, die ontstaat NIET in de fabriek. Maar waar dan wel?
Om die vraag te beantwoorden is het noodzakelijk om enige kennis te hebben van hoe de natuur het doet. De natuur heeft ingebouwde ritmes, die we allemaal kennen als de seizoenen van het jaar, het dag en nacht ritme, de maan cyclus etc. Al die ritmes hebben invloed op het leven op aarde, dus ook op ons, de dieren en de planten. Mens en dieren eten dieren en/of planten, afhankelijk van hun soort. De uitscheiding van mens en dier kan weer worden verteerd in de grond, samen met dode planten door allerlei insecten en micro-organismen. Van dat resultaat kan een plant weer groeien. Dit wordt de biologische kringloop genoemd. Een plant staat in die zin onderaan de voedselketen van mens en dier. De plant is echter weer afhankelijk, welke voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn, en in welke vorm. Is het opneembaar voor die plant? Voor het opneembaar maken voor planten spelen de micro-organismen dan ook een heel belangrijke rol. Gezonde planten starten bij een goede voedingsbodem waar veel “beestjes” in te vinden zijn. De juiste samenstelling van die beestjes, ook wel micro-organismen genoemd is van groot belang, omdat zij zorgen voor een goede humus, waar de volgende generatie planten op kan groeien. De samenstelling van plantenresten en de temperatuur zorgen voor een juiste leefomgeving voor deze micro-organismen. Wat wij “afvalstoffen” noemen, zoals keukenafval, onkruid en dergelijke zijn juist de stoffen, waar die “grondverbeteraars” gek op zijn. Het composteren van keukenafval, bladeren, tuinafval, stro etc. is daar uitermate geschikt voor. Een goede composthoop bevat veel verschillende materialen en als deze goed composteert, kun je er heel veel beestjes in vinden, met name diverse wormen.
Maar de grond raakt uitgeput van bepaalde stoffen, als er steeds hetzelfde gewas op wordt geteeld. Goede grond kan blijven bestaan, als er elk jaar en ander gewas op komt te staan, wisselteelt. En dat is ook nog afhankelijk welke gewassen achter elkaar op hetzelfde stuk grond wordt geteeld. Om het helemaal optimaal te doen zou er elk zevende jaar een “rustjaar” ingelast dienen te worden. Er niets aan doen en laten groeien wat er groeit, om zo het gehele microsysteem te herstellen en resetten. Elke tuinder zou de tuin in die zin in 7 vakken dienen te verdelen, zodat er elk jaar gewisseld kan worden.
Gemengde boerenbedrijven zijn er bijna niet meer. Dat waren de bedrijven met en eigen
kringloop, waarbij planten en dieren in harmonie samenleefden met de mens. Door schaalvergroting zijn deze bedrijven (bijna helemaal) verdwenen.
Bij de mens is dat systeem terug te zien in het spijsverteringskanaal. Ons voedsel wordt onder invloed van het microbioom (bestaande uit heel veel micro-organismen) verteerd en opgenomen, zodat we er energie uit kunnen halen.
Nu er meer gebruik gemaakt wordt van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en monoculturen is het bodemleven voor een groot deel verdwenen. Onderzoek van TNO heeft (allang) uitgewezen, dat de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen nu wel tot 80% minder aanwezig zijn in onze voeding, dan voor de schaalvergroting.
Voor ons als mens is het dan ook belangrijk om een goed microbioom op te bouwen. Dit doet men door zoveel mogelijk verschillende soorten planten te eten van het seizoen, en heel veel af te wisselen. Belangrijk hierbij is de functie van de maag, de galblaas en de alvleesklier omdat deze organen de sappen leveren, waardoor een goede spijsvertering kan ontstaan in samenwerking met het microbioom.
Wilt u hierover meer weten, neem dan contact op met Corry van der Voort van de Complementaire Zorg praktijk, orthomoleculair therapeut, die samen met u kan kijken, welke voeding het beste bij u past, zodat u weer fit en vitaal verder kunt. Tel: 06 12 12 02 34
Corry van der Voort, Verpleegkundige, orthomoleculair geneeskundige.
Nageslagen literatuur
Jack Faber/ Jaap Bloem/ Ron de Goede Levende bodem: de basis voor ons leven 24-05-2018
Peter Wohlleben De tuin Ontdek de verborgen boodschappen van wind, wolken, planten en dieren. April 2019
TNO: terug loop van voedingsstoffen