Stress is gezond

  1. Je hebt het nodig om creatief te kunnen denken

Stress gaat vaak vooraf aan een creatieve doorbraak. Enorme frustratie over een bepaald probleem kan je in een soort snelkookpansituatie brengen dat tot een heel nieuwe manier van denken leidt.

  1. Het verbetert je immuniteit

Als je een stress piek ervaart, krijg je een cortisolboots. Dit hormoon versterkt tijdelijk je immuunsysteem Te lang en te hoge cortisolspiegels in je lichaam is niet gezond, dus zorg ook voor ontspanning in een goede afwisseling van stresspieken en relaxmomenten

  1. Het zorgt er voor dat je fit blijft

Stress die je voelt tijdens beweging is goed en zorgt er voor dat je tijdens de rest van de dag je taken veel beter kunt uitvoeren. Door veel te bewegen zorg je dat je lichaam endorfine aanmaakt en dat in perfecte samenhang werkt met de stress hormonen adrenaline en cortisol Die hormonen spelen een soort tegenspel: als je te veel cortisol en adrenaline aanmaakt zal de endorfine deze hormonen weer in balans brengen.

  1. Het helpt je om problemen op te lossen

Stress kan e helpen om je intuïtie te volgen Als je je zorgen maakt en gestrest voelt over een probleem in je leven betekent het, dat je er veel om geeft. Luister naar wat de stress je te vertellen heeft Waarom voel je die? Waar komt het vandaan? Wat moet je doen om die stress te laten verdwijnen? Gebruik dus de stress om tot de beste oplossing te komen.

  1. Het houdt ons veilig

Stress houdt je alert. Het geeft je een beter gevoel waar het gevaar dreigt. Als je relaxt bent, kan het zijn dat je net even niet scherp genoeg bent op een cruciaal moment als er gevaar dreigt.

  1. Stop met multitasken

Intervalstress is goed voor je. Maar volgens de Belgische neuropsychiater Compeermolle zorgt multitasken voor een voortdurende achtergrond stress (telefoon, computers en andere apparaten ). Dit geeft bij veel mensen chronische stress. Bovendien gaan we door het continue multitasken en daardoor ondermijnen we onze intellectuele productiviteit en creativiteit enorm                                                                                                                                                       Bron: Compernolle T. De optimist juli / augustus 2014